Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την τετραπληγία

Η τετραπλεγία, επίσης γνωστή ως τετραπλεγία, αναφέρεται στην παράλυση στο άνω και κάτω σώμα. Αυτό σημαίνει ότι επηρεάζει και τα δύο χέρια και τα δύο πόδια. Αυτός ο τύπος παράλυσης οφείλεται συνήθως σε βλάβη στο νωτιαίο μυελό ή στον εγκέφαλο.

Η τετραπλεγία είναι μία από τις πιο σοβαρές μορφές παράλυσης. Επηρεάζει και τα τέσσερα άκρα, και σε μερικούς ανθρώπους επηρεάζει επίσης τμήματα του στήθους, της κοιλιάς και της πλάτης.

Δεν υπάρχει τρόπος να αντιστραφεί η ζημιά. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι ενδέχεται να βιώσουν βελτιώσεις στα συμπτώματα και άλλοι μπορεί να ανακτήσουν μερικό ή πλήρη έλεγχο των πληγείσες περιοχές με το χρόνο.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τι είναι η τετραπλεγία και πώς επηρεάζει το σώμα.

Η τετραπλεγία είναι ένας τύπος παράλυσης που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της κίνησης και της αίσθησης και στα τέσσερα άκρα.

Επηρεάζει διαφορετικά μέρη του σώματος ανάλογα με το άτομο. Επηρεάζει κυρίως τον κορμό και τα άκρα, αλλά μερικοί άνθρωποι θα έχουν επίσης παράλυση του λαιμού, του κεφαλιού και των ώμων.

Άλλοι τύποι παράλυσης

Άλλοι τύποι παράλυσης περιλαμβάνουν:

 • paraplegia, που επηρεάζει το κάτω σώμα
 • Monoplegia, που επηρεάζει ένα μόνο άκρο
 • ημιπληγία, η οποία επηρεάζει και τα δύο άκρα στη μία πλευρά του σώματος

Κάθε τύπος παράλυσης συμβαίνει λόγω βλάβης σε διαφορετική περιοχή του εγκεφάλου ή νωτιαίο μυελό. Η πιο σοβαρή ζημιά μπορεί να προκαλέσει παράλυτα περισσότερα μέρη του σώματος.

Tetraplegia έναντι τετραπαρότησης

Tetraplegia και quadriparesis είναι και οι δύο συνθήκες που προκαλούν την απώλεια λειτουργίας ενός ατόμου και στα τέσσερα άκρα. Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο είναι ο βαθμός λειτουργίας που χάνεται.

Ένα άτομο με τετραπληγία βιώνει παράλυση και στα τέσσερα των άκρων του. Ένα άτομο με τετράπλευρο, ωστόσο, μπορεί να παρουσιάσει μόνο αδυναμία και μερική απώλεια λειτουργίας στα άκρα του.

συμπτώματα

Το κύριο σύμπτωμα της τετραπληγίας είναι παράλυση. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην κινητικότητα και μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητα ενός ατόμου να εκτελεί τα καθημερινά τους καθήκοντα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με τετραπληγία δεν είναι σε θέση να περπατήσουν και να απαιτήσουν αναπηρική καρέκλα. Μπορεί επίσης να μην είναι σε θέση να λούζουν, να φορούν ή να τρώνε χωρίς βοήθεια. Αυτό μπορεί να περιορίσει σοβαρά την ανεξαρτησία ενός ατόμου.

Tetraplegia μπορεί επίσης να προκαλέσει κάποιες επιπλοκές με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να αναπτύξει πληγές πίεσης λόγω της ακίνητης.

προκαλεί

ζημιά στον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό ή και οι δύο είναι αυτό που προκαλεί τετραπληγία.

Ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός περνούν κανονικά σήματα στους μυς γύρω από το σώμα για να παράγουν κίνηση. Η βλάβη στον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό διαταράσσει αυτή τη σηματοδότηση.

Εάν η ζημιά είναι αρκετά σοβαρή, μπορεί να προκαλέσει τετραπληγία.

Η βλάβη σε διάφορα μέρη της σπονδυλικής στήλης και του εγκεφάλου προκαλεί ποικίλους τύπους και σοβαρότητες της παράλυσης. Η βλάβη στην περιοχή του τραχήλου της σπονδυλικής στήλης τείνει να προκαλέσει τετραπληγία.

Πιθανές αιτίες τέτοιας βλάβης περιλαμβάνουν:

 • Πτώση ή τραυματισμοί από όχημα ή αθλητικά ατυχήματα
 • Αυτοάνοσες συνθήκες, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση ή η Guillain-Barre Σύνδρομο
 • Νευρολογικές καταστάσεις, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο
 • όγκοι και βλάβες στον εγκέφαλο ή στο νωτιαίο μυελό
 • Νευρολογικές καταστάσεις, όπως εγκεφαλική παράλυση
 • Οι λοιμώξεις του νωτιαίου μυελού, όπως λόγω της πολιομυελίτιδας

διάγνωση

Για παράδειγμα, μπορούν να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τυχόν πρόσφατα ατυχήματα ή μπορεί να ρωτήσουν αν το άτομο έχει οποιοδήποτε οικογενειακό ιστορικό ορισμένων προϋποθέσεων.

Είναι σημαντικό να καθιερώσουν την αιτία της τετραπληγίας για τον προσδιορισμό των κατάλληλων θεραπευτικών επιλογών.

Η διάγνωση θα περιλαμβάνει επίσης ορισμένες δοκιμές για την αξιολόγηση της βλάβης και της λειτουργίας των μυών και των νεύρων στο σώμα.

Οι δοκιμές πιθανόν να περιλαμβάνουν ιατρική απεικόνιση, όπως σάρωση MRI, CT σάρωση ή ακτινογραφία. Για να δοκιμάσει τη λειτουργία των νεύρων, ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει ηλεκτρομυογραφία. Αυτή η δοκιμή μετρά τις απαντήσεις του σώματος στη διέγερση του μυός.

θεραπεία

Η παράλυση δεν είναι επί του παρόντος θεραπευτική. Ωστόσο, η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει ορισμένους ανθρώπους να ανακτήσουν μερικούς ή πλήρη έλεγχο στις πληγείσες περιοχές. Η θεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων από τα συμπτώματα και τις πιθανές επιπλοκές.

Η θεραπεία μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την αιτία. Για παράδειγμα, εάν η παράλυση οφείλεται σε αυτοάνοση κατάσταση, ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Οι γιατροί μπορούν επίσης να συνταγογραφήσουν φάρμακα για να βοηθήσουν στον πόνο ή να χαλαρώσουν τους μύες. Η φυσική και επαγγελματική θεραπεία μπορεί επίσης να είναι απαραίτητη για τη μείωση της ατροφίας των μυών.

Τα άτομα με τετραπληγία χάνουν μερικές φορές την ικανότητα να μιλούν κανονικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει λογοθεραπεία για να βοηθήσει.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει με τις συναισθηματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μερικοί άνθρωποι με την τετραπληγία. Μερικές φορές, αυτό θα περιλαμβάνει επίσης μέλη της οικογένειας ή αγαπημένους.

αναπηρικές καρέκλες και άλλες βοηθητικές συσκευές μπορούν να βελτιώσουν την κινητικότητα ενός ατόμου.

Παρόλο που είναι απαραίτητη πολύ περισσότερη έρευνα, ορισμένοι ερευνητές υποδηλώνουν ότι η θεραπεία με βλαστοκύτταρα και η χειρουργική επέμβαση μεταφοράς νεύρων μπορεί να βοηθήσουν ορισμένους ανθρώπους να ανακτήσουν κάποιο έλεγχο στις πληγείσες περιοχές.

αντίκτυπο στο σώμα

Η μακροπρόθεσμη επίδραση της παράλυσης ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι βιώνουν την ατροφία των μυών, η οποία μπορεί να επιδεινωθεί με την ηλικία. Αυτό συμβαίνει όταν οι μύες υποβαθμίζονται και γίνονται χαλαροί με την πάροδο του χρόνου.

Άλλοι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν σπαστικότητα. Αυτό συμβαίνει όταν οι μύες σκληρύνουν και εμποδίζουν τις κανονικές κινήσεις υγρών. Μπορεί να προκαλέσει μυϊκούς σπασμούς και ακούσιες ενέργειες.

Είναι επίσης δυνατό να χάσετε τον έλεγχο των εντέρων και της ουροδόχου κύστης. Τα άτομα με τετραπληγία μπορούν επομένως να εμφανίζουν ατυχήματα με κινήσεις ούρων ή εντέρου.

Μερικές φορές, αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Οι λοιμώξεις μπορούν επίσης να εμφανιστούν αλλού στο σώμα, όπως οι πνεύμονες.

Με την πάροδο του χρόνου, τα άτομα με τετραπληγία μπορούν επίσης να κερδίσουν βάρος. Λόγω της έλλειψης κίνησης που φέρνει η κατάσταση, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να αποφευχθεί. Στην πραγματικότητα, μια αυστηρή διατροφή μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος για την πρόληψη της αύξησης του βάρους.

Outlook

Δεν υπάρχουν επί του παρόντος τρόπους για να θεραπεύσετε την παράλυση στην τετραπληγία. Ως εκ τούτου, τα άτομα με τετραπληγία τείνουν να απαιτούν δια βίου φροντίδα.

Ωστόσο, χρησιμοποιώντας μια σειρά θεραπειών και στρατηγικών διαχείρισης, μερικοί άνθρωποι ενδέχεται να είναι σε θέση να ανακτήσουν μερικό ή πλήρη έλεγχο των πληγείσες περιοχές.

Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, τα άτομα με τετραπληγία θα χρειαστούν δια βίου βοήθεια με τις περισσότερες καθημερινές δραστηριότητες, όπως η κατανάλωση και η χρήση του μπάνιου. Συνήθως δεν είναι σε θέση να ζήσουν ανεξάρτητα.

Η ψυχοθεραπεία και οι οικογενειακές θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν στις ψυχολογικές επιπτώσεις της τετραπληγίας. Η συνεχής φυσική θεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή μπορεί επίσης να είναι απαραίτητα για να βοηθήσουν ένα άτομο να αντιμετωπίσει άλλες επιπλοκές που συμβαίνουν με την πάροδο του χρόνου.

Περίληψη

Tetraplegia, ή Quadriplegia, αναφέρεται στην παράλυση και στα τέσσερα άκρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να επηρεάσει τμήματα του στήθους, της κοιλιάς και της πλάτης.

Η βλάβη στον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό μπορεί να προκαλέσει αυτή την κατάσταση. Η βλάβη μπορεί να οφείλεται σε φυσικό τραύμα ή νευρολογική κατάσταση.

Τα άτομα με τετραπληγία μπορεί να παρουσιάσουν επιπλοκές με την πάροδο του χρόνου, όπως η σπαστικότητα. Συνήθως απαιτούν καθημερινή φροντίδα και θεραπεία.

Δεν είναι επί του παρόντος θεραπευτική, αλλά οι θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ανακτήσουν μερικούς ή να ολοκληρώσουν τον έλεγχο των πληγείσες περιοχές.

 • Πολλαπλή σκλήρυνση
 • οστά/ορθοπεδικά
 • μυϊκή δυστροφία/als
 • Αποκατάσταση/φυσιοθεραπεία
 • Η UL> Medical News έχει σήμερα αυστηρές οδηγίες για την προμήθεια και αντλεί μόνο από μελέτες από ομοτίμους, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και ιατρικά περιοδικά και ενώσεις. Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε τις πρωταρχικές πηγές – συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των επιστημονικών αναφορών και των στατιστικών στοιχείων – σε κάθε άρθρο και επίσης τις απαριθμούν στο τμήμα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και τρέχον διαβάζοντας την πολιτική συντακτικής μας.