Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον τετάνο

tetanus, που ονομάζεται επίσης Lockjaw, είναι μια σοβαρή λοίμωξη που προκαλείται από το clostridium tetani. Αυτό το βακτήριο παράγει μια τοξίνη που επηρεάζει τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, οδηγώντας σε δυσκαμψία στους μύες.

Εάν τα σπόρια του Clostridium tetani εναποτίθενται σε μια πληγή, η νευροτοξίνη παρεμβαίνει στα νεύρα που ελέγχουν την κίνηση των μυών.

Η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς μυϊκούς σπασμούς, σοβαρές αναπνοές και μπορεί τελικά να είναι θανατηφόρα. Αν και υπάρχει θεραπεία με τετάνου, δεν είναι ομοιόμορφα αποτελεσματική. Ο καλύτερος τρόπος για την προστασία από τον τετάνο είναι να πάρετε το εμβόλιο.

Τα γρήγορα γεγονότα για τον τετάνο

 • Ο τετάτος προκαλείται από το βακτήριο του Clostridium tetani
 • Τα πρώιμα συμπτώματα του τετάνου περιλαμβάνουν διάρροια, πυρετό και πονοκέφαλο

Τι είναι ο τετάνος;

Ο τετάτος είναι μια σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη.

Τα βακτήρια υπάρχουν στο έδαφος, στην κοπριά και σε άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Ένα άτομο που βιώνει μια πληγή παρακέντησης με ένα μολυσμένο αντικείμενο μπορεί να αναπτύξει τη μόλυνση, η οποία μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα. Μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχουν περίπου 30 περιπτώσεις το χρόνο. Αυτοί είναι ως επί το πλείστον άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί εναντίον του τετάνου ή που δεν έχουν διατηρήσει τις αναμνηστικές λήψεις τους κάθε 10 χρόνια.

Το Tetanus είναι ιατρική έκτακτη ανάγκη. Θα χρειαστεί επιθετική θεραπεία τραύματος και αντιβιοτικά.

συμπτώματα

Τα συμπτώματα του τετάτου συνήθως εμφανίζονται περίπου 7 έως 10 ημέρες μετά την αρχική μόλυνση. Ωστόσο, αυτό μπορεί να ποικίλει από 4 ημέρες έως περίπου 3 εβδομάδες και μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να διαρκέσει μήνες.

Γενικά, όσο περαιτέρω η θέση τραυματισμού προέρχεται από το κεντρικό νευρικό σύστημα, τόσο μεγαλύτερη είναι η περίοδος επώασης. Οι ασθενείς με μικρότερους χρόνους επώασης τείνουν να έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα.

Τα συμπτώματα των μυών περιλαμβάνουν σπασμούς και ακαμψία. Η ακαμψία συνήθως αρχίζει με τους μύες μάσησης, εξ ου και το όνομα Lockjaw.

Οι μυϊκοί σπασμοί στη συνέχεια εξαπλώνονται στο λαιμό και το λαιμό, προκαλώντας δυσκολίες με την κατάποση. Οι ασθενείς συχνά έχουν σπασμούς στους μυς του προσώπου τους.

Οι δυσκολίες αναπνοής μπορεί να προκύψουν από την ακαμψία του λαιμού και του θώρακα. Σε μερικούς ανθρώπους επηρεάζονται επίσης οι κοιλιακοί και οι μύες των άκρων.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, η σπονδυλική στήλη θα αψίσει προς τα πίσω καθώς επηρεάζονται οι πίσω μύες. Αυτό είναι πιο συνηθισμένο όταν τα παιδιά βιώνουν λοίμωξη τετάνου.

Τα περισσότερα άτομα με τετάνου θα έχουν επίσης τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Bloody Sops
 • Diarrhea
 • Fever
 • πονοκέφαλος
 • ευαισθησία στην επαφή
 • Πόνιος > Οποιαδήποτε περικοπή ή πληγή πρέπει να καθαριστεί διεξοδικά για να αποφευχθεί η μόλυνση. Μια τραύμα επιρρεπής σε τετάνου πρέπει να αντιμετωπίζεται αμέσως από ιατρικό επαγγελματία.

  Μια πληγή που πιθανόν να αναπτύξει τετάνου ορίζεται ως:

  • Μια πληγή ή καύση που απαιτεί χειρουργική παρέμβαση που καθυστερεί για πάνω από 6 ώρες < τραύμα ή κάψιμο που έχει σημαντική ποσότητα απομακρυσμένου ιστού
  • οποιοδήποτε τραυματισμό τύπου διάτρησης που έρχεται σε επαφή με κοπριά ή εδάφη
  • σοβαρά κατάγματα όπου το οστό εκτίθεται σε λοίμωξη, τέτοια Ως ένωτα κατάγματα
  • τραύματα ή εγκαύματα σε ασθενείς με συστηματική σήψη

  Οποιοσδήποτε ασθενής με πληγή που αναφέρεται παραπάνω θα πρέπει να λαμβάνει ανοσοσφαιρίνη τετάνου (TIG) το συντομότερο δυνατόν, ακόμη και αν Έχουν εμβολιαστεί. Η ανοσοσφαιρίνη του τετάνου περιέχει αντισώματα που σκοτώνουν το clostridium tetani. Εγχέεται σε μια φλέβα και παρέχει άμεση βραχυπρόθεσμη προστασία από τον τετάνου.

  Το TIG είναι απλώς βραχυπρόθεσμη και δεν αντικαθιστά τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις του εμβολιασμού. Οι ειδικοί λένε ότι οι ενέσεις TIG μπορούν να χορηγηθούν με ασφάλεια σε έγκυες και θηλάζουσες μητέρες.

  Οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν πενικιλίνη ή μετρονιδαζόλη για θεραπεία με τετάνου. Αυτά τα αντιβιοτικά εμποδίζουν το βακτήριο να πολλαπλασιαστεί και να παράγει τη νευροτοξίνη που προκαλεί μυϊκούς σπασμούς και ακαμψία.

  Οι ασθενείς που είναι αλλεργικοί σε πενικιλίνη ή μετρονιδαζόλη μπορούν να δοθούν τετρακυκλίνη.

  Κατά τη θεραπεία των μυϊκών σπασμών και της ακαμψίας, μπορούν να συνταγογραφηθούν ασθενείς:

  • ως ηρεμιστικό.
  • Τα μυϊκά χαλαρωτικά, όπως το μπακλοφέν, καταστέλλουν τα νευρικά σήματα από τον εγκέφαλο στον νωτιαίο μυελό, με αποτέλεσμα λιγότερη ένταση των μυών.
  • Νευρομυϊκοί πράκτορες αποκλεισμού block the Signals από νεύρα σε μυϊκές ίνες και είναι χρήσιμα για τον έλεγχο των μυϊκών σπασμών. Περιλαμβάνουν το Pancuronium και το Vecuronium.

  Χειρουργική

  Εάν ο γιατρός πιστεύει ότι η τραύμα που είναι επιρρεπής σε τετάνου είναι πολύ μεγάλη, μπορεί να απομακρύνει χειρουργικά όσο το δυνατόν περισσότερο από τους κατεστραμμένους και μολυσμένους μυς (αποδέσμευση).

  Debridement είναι η πράξη απομάκρυνσης νεκρού ή μολυσμένου ιστού ή ξένου υλικού. Στην περίπτωση τραύματος επιρρεπής σε τετάνου, το ξένο υλικό μπορεί να είναι βρωμιά ή κοπριά.

  Διατροφή

  Ένας ασθενής με τετάνου απαιτεί υψηλή ημερήσια πρόσληψη θερμίδων λόγω της αυξημένης μυϊκής δραστηριότητας.

  Αναπληρωτής

  Μερικοί ασθενείς μπορεί να χρειαστούν υποστήριξη αναπνευστήρα για να βοηθήσουν στην αναπνοή εάν επηρεάζονται τα φωνητικά τους κορδόνια ή οι αναπνευστικοί μύες.

  Ο τετάτος προκαλείται από το βακτήριο του Clostridium tetani.

  Τα σπόρια clostridium tetani είναι σε θέση να επιβιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα έξω από το σώμα. Βρίσκονται συνήθως σε ζωική κοπριά και μολυσμένο έδαφος, αλλά μπορεί να υπάρχουν σχεδόν οπουδήποτε.

  Όταν το clostridium tetani εισέρχονται στο σώμα, πολλαπλασιάζονται γρήγορα και απελευθερώνουν την τετανοσασμίνη, μια νευροτοξίνη. Όταν η τετανοσφαλίνη εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος, εξαπλώνεται γρήγορα γύρω από το σώμα, προκαλώντας συμπτώματα τετάνου.

  Η τετατανοσμίνη παρεμβαίνει με τα σήματα που ταξιδεύουν από τον εγκέφαλο στα νεύρα του νωτιαίου μυελού και στη συνέχεια στους μυς, προκαλώντας μυϊκούς σπασμούς και δυσκαμψία.

  Το clostridium tetani εισέρχεται στο σώμα κυρίως μέσω των τραυμάτων του δέρματος ή της διάτρησης. Ο καθαρός καθαρισμός κάθε περικοπής βοηθά στην ανάπτυξη μόλυνσης από την ανάπτυξη.

  Οι συνήθεις τρόποι σύναψης του τετάνου περιλαμβάνουν:

  • Τραύματα που έχουν μολυνθεί με σάλιο ή κόπρανα
  • Burns
  • πληγές που περιλαμβάνουν νεκρό ιστό
  • τραύματα διάτρησης
  • Διαδικασίες
  • Επιφανειακές πληγές
  • Τάγματα εντόμων
  • ένωτα κατάγματα
  • Ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών
  • ενέσεις στον μυ. /li
  • Οδοντιατρικές λοιμώξεις

  Πρόληψη

  Οι περισσότερες περιπτώσεις τετάνου εμφανίζονται σε άτομα που δεν είχαν ποτέ το εμβόλιο ή που δεν είχαν αναμνηστικό πλάνο μέσα στο Προηγούμενη δεκαετία.

  εμβολιασμός

  Το εμβόλιο του τετάνου δίδεται συνήθως στα παιδιά ως μέρος της διφθερίτης και του τετάνου τοξοειδών και του ακυτταρικού κοκκώδους (DTAP).

  Το εμβόλιο DTAP αποτελείται από πέντε βολές, που συνήθως δίνονται στο χέρι ή στο μηρό των παιδιών όταν είναι ηλικίας:

  • 2 μήνες
  • 4 μήνες
  • 6 μήνες
  • 15 έως 18 μήνες
  • 4 έως 6 ετών

  των 11 και 18 ετών, και στη συνέχεια ένας άλλος ενισχυτής κάθε 10 χρόνια. Εάν ένα άτομο ταξιδεύει σε μια περιοχή όπου ο τετάνος είναι κοινός, θα πρέπει να ελέγξει με έναν γιατρό σχετικά με τους εμβολιασμούς.

  Χρειάζομαι έναν τετάνιο;

  Όποιος λαμβάνει μια βαθιά ή βρώμικη πληγή και δεν είχε πυροβολισμό αναμνηστικών τα τελευταία 5 χρόνια θα πρέπει να έχει άλλο αναμνηστικό.

  Ένας ασθενής σε αυτή την κατάσταση μπορεί επίσης να δοθεί ανοσοσφαιρίνη τετάνου, ο οποίος λειτουργεί για να αποτρέψει τη μόλυνση. Είναι σημαντικό η ιατρική φροντίδα να επιδιώκεται γρήγορα, καθώς η ανοσοσφαιρίνη του τετάνου λειτουργεί μόνο για μικρό χρονικό διάστημα μετά τον τραυματισμό.

  Διάγνωση

  Σε πολλές χώρες, ο μέσος γιατρός δεν μπορεί ποτέ να δει έναν ασθενή με τετάνου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το εμβόλιο τετάνου είναι μέρος της ανοσοποίησης παιδικής ηλικίας και η λοίμωξη έχει γίνει σπάνια. Στις ΗΠΑ το 2009, για παράδειγμα, υπήρχαν μόνο 19 αναφερόμενες περιπτώσεις τετάνου.

  Όσο προηγουμένως ένας ασθενής έχει διαγνωστεί με τετάνου, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η θεραπεία. Ένας ασθενής με μυϊκούς σπασμούς και ακαμψία που έχει πρόσφατα μια πληγή ή περικοπή συνήθως διαγιγνώσκεται γρήγορα.

  Η διάγνωση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο με ασθενείς που εισάγουν φάρμακα επειδή έχουν συχνά άλλες ιατρικές καταστάσεις. Έχουν χρειαστεί μια εξέταση αίματος για επιβεβαίωση.

  Όποιος βιώνει μυϊκούς σπασμούς και δυσκαμψία πρέπει να αναζητήσει την ιατρική φροντίδα αμέσως.

  Επιπλοκές

  Εάν ο ασθενής δεν λαμβάνει θεραπεία, ο κίνδυνος απειλητικών για τη ζωή επιπλοκών είναι υψηλότερος. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), σήμερα ο τετάνος έχει περίπου 11% ποσοστό θνησιμότητας.

  Οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • κατάγματα: Μερικές φορές, σε σοβαρές περιπτώσεις, οι μυϊκοί σπασμοί και οι σπασμοί μπορεί να οδηγήσουν σε κατάγματα των οστών.
  • Πνευμονία αναρρόφησης: Εάν οι εκκρίσεις ή το περιεχόμενο του στομάχου εισπνέονται, μπορεί να αναπτυχθεί μια λοίμωξη χαμηλότερου αναπνευστικού συστήματος, οδηγώντας σε πνευμονία.
  • Λαρυγγόσπασμος: Το φωνητικό κουτί πηγαίνει σε σπασμό που μπορεί να διαρκέσει μέχρι ένα λεπτό και να προκαλέσει δυσκολίες στην αναπνοή. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να πνιγεί.
  • Τερανικές επιληπτικές κρίσεις: Εάν η λοίμωξη εξαπλωθεί στον εγκέφαλο, το άτομο με τετάνου μπορεί να βιώσει ταιριάζει.
  • Πνευμονική εμβολή: Ένα αιμοφόρο αγγείο στον πνεύμονα μπορεί να μπλοκαριστεί και να επηρεάσει την αναπνοή και την κυκλοφορία. Ο ασθενής θα χρειαστεί επειγόντως οξυγονοθεραπεία και φάρμακα κατά της κατάρρευσης.
  • Σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια (οξεία νεφρική ανεπάρκεια): Οι σοβαροί μυϊκοί σπασμοί μπορούν να οδηγήσουν στην καταστροφή του σκελετικού μυός που μπορεί να προκαλέσει διαρροή μυϊκής πρωτεΐνης στα ούρα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια.
  • Δημόσια υγεία
  • Ανοσοποιητικό σύστημα/εμβόλια
  • Σήμερα έχει αυστηρές οδηγίες προμήθειας και αντλεί μόνο από μελέτες που αξιολογούνται από ομοτίμους, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και ιατρικά περιοδικά και ενώσεις. Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε τις πρωταρχικές πηγές – συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των επιστημονικών αναφορών και των στατιστικών στοιχείων – σε κάθε άρθρο και επίσης τις απαριθμούν στο τμήμα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και τρέχον διαβάζοντας την πολιτική συντακτικής μας.