Minden, amit tudnia kell a tetraplegia -ról

tetraplegia, más néven quadriplegia, a felső és alsó test bénulására utal. Ez azt jelenti, hogy mindkét karot és mindkét lábát érinti. Az ilyen típusú bénulás általában a gerincvelő vagy az agy károsodása miatt. A

tetraplegia a bénulás egyik legsúlyosabb formája. Mind a négy végtagot érinti, és néhány emberben a mellkas, a has és a hát egyes részeinek érintését is érinti.

Jelenleg nincs mód a kár megfordítására. Néhány ember azonban javulást tapasztalhat a tünetekben, mások idővel visszanyerhetik az érintett területek részleges vagy teljes ellenőrzését.

Ez a cikk azt tárgyalja, hogy mi a tetraplegia és hogyan befolyásolja a testet. A

tetraplegia egyfajta bénulás, amely mind a négy végtagban a mozgás és a szenzáció elvesztését eredményezi.

Az embertől függően a test különböző részeit érinti. Leginkább a törzset és a végtagokat érinti, de néhány embernek is bénul a nyak, a fej és a váll.

Egyéb bénulás típusai

Egyéb bénulás típusai:

 • Paraplegia, amely az alsó testet érinti
 • Monoplegia, amely egyetlen végtagot érinti
 • hemiplegia, amely mindkét végtagot érinti a test egyik oldalán

Az egyes bénulás típusok az agy eltérő területének károsodása miatt következnek be. vagy gerincvelő. A súlyosabb sérülések több testrész bénítását okozhatják.

tetraplegia vs. quadriparesis

tetraplegia és quadriparesis egyaránt olyan állapot, amely miatt az ember mind a négy végtagban elveszíti a funkciót. A fő különbség a kettő között az elveszett funkció mértéke.

Tetraplegia -ban szenvedő személy mind a négy végtagban bénulást tapasztal. A négyriparézisben szenvedő személy azonban csak gyengeséget és részleges funkcióvesztést tapasztalhat végtagjaikban.

tünetek

A tetraplegia fő tünete a bénulás. Ez viszont súlyos mobilitást okozhat, és jelentős hatással lehet az ember képességére, hogy elvégezze napi feladatait.

A legtöbb tetraplegiában szenvedő ember nem képes járni, és kerekes székre van szüksége. Lehet, hogy nem tudnak fürödni, öltözni vagy segítség nélkül enni. Ez súlyosan korlátozhatja az ember függetlenségét.

tetraplegia idővel is bizonyos szövődményeket okozhat. Például, ha egy személy mozdulatlanul nyomást gyakorolhat, nyomást gyakorolhat.

Az

agy, a gerincvelő vagy mindkettő károsodása okozza a tetraplegiát.

Az agy és a gerincvelő általában átadja a jeleket a test körüli izmokhoz, hogy mozgást keltsen. Az agy vagy a gerincvelő károsodása megzavarja ezt a jelzést.

Ha a kár elég súlyos, akkor tetraplegiát okozhat.

A gerinc és az agy különböző részeinek károsodása változó típusú bénulást és súlyosságot okoz. A gerinc nyaki területének károsodása általában tetraplegiát okoz.

Az ilyen károk lehetséges okai a következők:

 • A jármű vagy a sportbalesetből származó esések vagy sérülések
 • autoimmun körülmények, például sclerosis multiplex vagy guillain-barre Szindróma
 • Neurológiai állapotok, például stroke
 • Daganatok és léziók az agyban vagy a gerincvelőben > A gerincvelő -fertőzések, például a polio

diagnózis

miatt a tetraplegia diagnosztizálására, az orvos felméri a személy tüneteit és kórtörténetét. Például feltehetnek kérdéseket a legutóbbi balesetekről, vagy feltehetik, hogy a személynek van -e valamilyen családtörténete bizonyos körülmények között.

Fontos, hogy meghatározzák a tetraplegia okát a megfelelő kezelési lehetőségek meghatározására.

A diagnózis néhány tesztet is magában foglal, hogy felmérje az izmok és idegek károsodását és működését a testben.

A tesztek valószínűleg orvosi képalkotást, például MRI-vizsgálatot, CT-vizsgálatot vagy röntgenfelvételt tartalmaznak. Az ideg működésének teszteléséhez az orvos elektromiográfiát használhat. Ez a teszt méri a test válaszát az izom stimulációjára.

kezelés

A bénulás jelenleg nem gyógyítható. A kezelés azonban segíthet néhány embernek a részleges vagy teljes ellenőrzés visszaszerzésében az érintett területek felett. A kezelés elősegítheti a tünetek és a lehetséges szövődmények néhány részét.

A kezelés az októl függően változhat. Például, ha a bénulás autoimmun állapotnak köszönhető, akkor az orvos immunszuppresszáns gyógyszereket írhat fel.

Az orvosok gyógyszereket is felírhatnak, hogy segítsék a fájdalmat vagy az izmokat. Fizikai és foglalkozási terápiára is szükség lehet az izom atrófiájának csökkentéséhez.

A tetraplegiában szenvedő emberek néha elveszítik a normális beszéd képességét. Ezekben az esetekben az orvos felírhat beszédterápiát a segítségre.

A pszichoterápia segíthet az érzelmi nehézségekben is, amelyeket egyesek a tetraplegiában tapasztalnak. Időnként ez a családtagokat vagy a szeretteit is bevonja.

A kerekes székek és más segítő eszközök javíthatják az ember mobilitását.

Bár sokkal több kutatásra van szükség, egyes kutatók azt sugallják, hogy az őssejt -terápia és az idegátadási műtét segíthet néhány embernek, hogy visszanyerjék az ellenőrzést az érintett területek felett.

A testre gyakorolt hatás

A bénulás hosszú távú hatása személyenként változik. Például néhány ember izom atrófiát tapasztal, ami az életkorral romlik. Ez akkor fordul elő, amikor az izmok lebomlanak és idővel pelyhessé válnak.

Más emberek spaszticitást tapasztalhatnak. Ez akkor fordul elő, amikor az izmok megmerevednek, és megakadályozzák a normál folyadékmozgást. Izomgörcsöket és akaratlan cselekedeteket okozhat.

Lehetőség van a bél és a hólyag irányítására is. A tetraplegiában szenvedő emberek tehát húgyúti vagy bélmozgásokkal járó baleseteket tapasztalhatnak.

Néha ez húgyúti fertőzésekhez is vezethet. A fertőzések a test más részein is előfordulhatnak, például a tüdő.

Az idő múlásával a tetraplegiában szenvedő emberek szintén súlyozhatnak. A feltétel által okozott mozgás hiánya miatt ezt nehéz lehet megakadályozni. Valójában a szigorú étrend lehet az egyetlen módja annak, hogy megakadályozzák a súlygyarapodást.

Outlook

Jelenleg nincs mód a bénulás gyógyítására a tetraplegiában. Ezért a tetraplegiában szenvedő emberek általában egész életen át tartó gondozást igényelnek.

Ugyanakkor számos kezelési és kezelési stratégia alkalmazásával néhány ember képes visszanyerni az érintett területek részleges vagy teljes ellenőrzését.

Sok esetben azonban a tetraplegiában szenvedő embereknek egész életen át tartó segítségre van szükségük a legtöbb napi tevékenységhez, például a fürdőszobához és a fürdőszobához. Általában nem képesek önállóan élni.

A pszichoterápia és a családi terápiák segíthetnek a tetraplegia pszichológiai hatásaiban. A folyamatos fizikoterápiára és gyógyszeres kezelésre is szükség lehet annak érdekében, hogy segítsen egy személynek az idő múlásával bekövetkezett más szövődmények kezelésében.

Összegzés

tetraplegia vagy quadriplegia, mind a négy végtag bénulására utal. Bizonyos esetekben a mellkas, a has és a hát egyes részeit is befolyásolhatja.

Az agy vagy a gerincvelő károsodása ezt az állapotot okozhatja. A károsodást fizikai trauma vagy neurológiai állapot okozhatja.

A tetraplegiában szenvedő emberek idővel szövődményeket tapasztalhatnak, például a spaszticitást. Általában napi ellátást és kezelést igényelnek.

Jelenleg nem gyógyítható, de a kezelések segíthetnek az embereknek a részleges vagy teljes ellenőrzés visszanyerésében az érintett területek felett.

 • sclerosis multiplex
 • Csontok/ortopédia
 • Izomdisztrófia/ALS
 • Rehabilitációs/fizikoterápia
 • Az UL> Medical News ma szigorú beszerzési iránymutatásokat tartalmaz, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származik. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a szerkesztői politika elolvasásával.