Tratamentele complementare vă pot ajuta, de asemenea, să vă simțiți împuterniciți.

Cercetările mai noi sugerează că administrarea medicamentului timp de 10 ani scade riscul și mai mult.

Un alt studiu al Institutului Național al Cancerului a constatat o reducere cu aproximativ 50% a cazurilor de cancer de sân în rândul femeilor cu risc crescut care au luat tamoxifen. Studiul a mai găsit un alt plus pentru medicament – a redus șansa de fracturi ale șoldului, încheieturii și coloanei vertebrale din cauza osteoporozei.

A continuat

Care sunt efectele secundare ale tamoxifenului?

În ciuda dovezilor că tamoxifenul reduce riscul de a dezvolta cancer de sân, medicamentul nu este utilizat pe scară largă pentru prevenirea cancerului de sân, deoarece nu s-a descoperit că îmbunătățește supraviețuirea atunci când este luat ca medicament preventiv. De asemenea, vine cu un risc mic, dar serios de reacții adverse, inclusiv: 

Cheaguri de sânge Accident vascular cerebral Boala de inima Cancer uterin Cataracta

Efectele secundare mai ușoare includ simptome care sunt similare menopauzei, cum ar fi:

Uscăciunea vaginală Bufeuri Crampe la picioare Dureri articulare

Tamoxifenul poate provoca, de asemenea, perioade neregulate și probleme sexuale.

Când o femeie ia tamoxifen pentru a trata cancerul de sân, majoritatea medicilor sunt de acord că beneficiile medicamentului sunt mult mai mari decât riscurile posibile de a-l lua. 

dacă ați fost diagnosticată cu cancer de sân sau aveți un risc crescut de boală, discutați cu medicul dumneavoastră pentru a vedea dacă tamoxifenul este potrivit pentru dvs. Împreună, puteți cântări beneficiile și riscurile acestui medicament pentru a vă asigura că obțineți cel mai sănătos rezultat.

Referință medicală WebMD Evaluat de Sabrina Felson, MD pe 25 ianuarie 2020

Surse

SURSE:

Institutul National al Cancerului: "Tamoxifen: Întrebări și răspunsuri."

Societatea Americană de Cancer: "Medicamente pentru reducerea riscului de cancer."

La zi.

Dacă aveți cancer de sân, veți dori să faceți tot ce puteți pentru a vă recăpăta sănătatea. Ca parte a acestuia, puteți încerca medicina complementară și alternativă (CAM) împreună cu tratamentul medical.

Tratamentele complementare și alternative le ajută pe unele femei să reducă efectele secundare ale radiațiilor și chimioterapiei. Unii folosesc CAM pentru a reduce stresul tratamentului. Tratamentele complementare vă pot ajuta, de asemenea, să vă simțiți împuterniciți. Oamenii pot găsi beneficii în practicarea unei îngrijiri pozitive de sine, mai degrabă decât să se bazeze doar pe medici pentru sănătatea și bunăstarea lor.

Ce este medicina complementară și alternativă sau CAM?

Tratamentul pentru probleme medicale se încadrează de obicei într-una din trei categorii:

Se mai numește și îngrijirea standard "tradiţional" sau "convenţional" îngrijire. Se referă la medicina occidentală tipică. Pentru cancerul de sân, acestea includ chimioterapie, terapie hormonală, radiații și intervenții chirurgicale.

Tratamentul complementar se referă la orice tip de îngrijire pe care îl utilizați împreună cu îngrijirea standard.

Multe tratamente complementare pot avea o mare valoare. Dar există adesea o lipsă de cercetare cu privire la riscurile, beneficiile, efectele secundare și modul în care ar putea interacționa cu îngrijirea standard.

Dar cercetarea în CAM este în creștere. Terapiile complementare devin parte din opțiunile de tratament ale medicilor. Și tot mai mulți medici le recomandă pacienților.

Tratamentul alternativ se referă la îngrijirea pe care o utilizați pentru a înlocui îngrijirea standard ca alternativă la abordarea medicală occidentală.

Tratamentele alternative au fost folosite în întreaga lume de secole. Dar, ca și tratamentele complementare, nu au trecut prin teste riguroase.

Cum sunt dezvoltate tratamentele complementare și alternative?

Multe dintre aceste terapii au rădăcini în sisteme medicale alternative. Aceste sisteme au moduri diferite de a înțelege corpul uman, boala și vindecarea. Ca urmare, ele diferă, uneori semnificativ, de medicina occidentală.

Cele mai multe tratamente complementare și alternative sunt forme de medicină holistică. Asta înseamnă că încearcă să restabilească sănătatea și echilibrul "persoană întreagă" — nu doar corpul. Se concentrează și asupra minții, emoțiilor și spiritului tău.

Sistemele medicale alternative includ:

Medicina tradițională chineză, care folosește acupunctura, tai chi, qigong, ierburi și masaj pentru a debloca liniile interne de energie despre care se crede că străbat corpul. Medicina ayurvedică, un sistem antic din India. Acesta caută să armonizeze mintea, corpul și spiritul prin alimente, meditație și masaj. Naturopatia și homeopatia, care utilizează ierburi, plante botanice și alte produse naturale pentru a ajuta organismul să se vindece singur. Metode de vindecare indigene, care au origini în practicile popoarelor native americane, hawaiene sau sud-americane. Fiecare sistem are propriile sale convingeri despre cauza bolii și a vindecării.

A continuat

Ce este acupunctura?

Au fost cercetate unele tratamente complementare pentru cancer, cum ar fi acupunctura. Un mic studiu arată că acupunctura poate ajuta la ameliorarea bufeurilor cauzate de unele tratamente pentru cancerul de sân. S-a demonstrat, de asemenea, că yoga, masajul și meditația reduc aceste bufeuri. Alte beneficii ale acupuncturii pot include mai puține vărsături, durere și oboseală.

Precauții: Femeile cu ganglioni limfatici îndepărtați sub un braț nu ar trebui să aibă ace de acupunctură introduse în acel braț. Asta pentru că există riscul de umflare și exces de lichid, o afecțiune numită limfedem. De asemenea, femeile cu un sistem imunitar sever slăbit prezintă un risc mai mare de infecție și ar trebui să discute cu medicul lor înainte de a face acupunctură.

Ce sunt tai chi și qigong?

Multe terapii CAM se bazează pe ideea că este natural, vital "bioenergie" există. Se crede că această energie provoacă sănătate și vindecare, iar boala apare atunci când este blocată sau slăbită.

Tai chi și qigong sunt ambele din China și se bazează pe manipularea energiei prin mișcare blândă, concentrare pe respirație și meditație.

În China, medicii prescriu în mod regulat qigong pentru cancer. Este folosit ca adaos la chimioterapie și radiații și ca tratament primar pentru persoanele cu cancer avansat inoperabil.

Mai multe spitale din SUA oferă tai chi ca o completare a îngrijirii standard. Poate aduce o creștere a stimei de sine, o îmbunătățire a calității vieții și un sentiment de bine.

Precauții: Deoarece tai chi și qigong sunt atât de blânde, prezintă puține riscuri. Cu toate acestea, ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe orice nou program de exerciții.

Ce este reiki?

O altă formă de medicină energetică care este uneori folosită în tratamentul cancerului de sân este reiki, o practică care vine din Japonia gelarex forum. Practicanții își trec mâinile peste corpul unei persoane pentru a manipula bioenergia. Majoritatea femeilor care încearcă reiki raportează sentimente de relaxare și durere redusă, dar nicio cercetare nu a demonstrat încă beneficiile acestuia sau a arătat cum funcționează.

Yoga poate ajuta?

Yoga este studiată ca tratament complementar pentru cancerul de sân. S-a demonstrat că crește energia, vitalitatea și calitatea vieții. Femeile cu cancer de sân — mai ales după o intervenție chirurgicală — ar trebui să caute un stil blând de yoga. De exemplu, hatha și yoga restaurativă pot fi alegeri bune. Aceste stiluri se concentrează mai mult pe respirație, mișcare blândă și relaxare.

Precauții: Stilurile de yoga mai atletice, cum ar fi yoga de putere, lucrează partea superioară a corpului. În funcție de tipul de tratament, acestea pot să nu fie bune pentru unele femei. Dacă vi s-au îndepărtat ganglioni limfatici sub un braț, poate exista un risc de limfedem. Verificați întotdeauna cu medicul dumneavoastră înainte de a începe orice program nou de exerciții, inclusiv yoga.

A continuat

Ierburile, suplimentele și substanțele botanice pot ajuta la cancerul de sân?

Antioxidanții care au fost studiati pentru prevenirea sau tratarea cancerului includ vitaminele C și E și coenzima Q10. Studiile nu au arătat că sunt utile.

Precauții: discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua orice suplimente de vitamine, minerale sau plante, în special în doze mari. Acestea includ capsule de usturoi, ginseng, ginkgo, soia și valeriană. Unele dintre aceste suplimente pot afecta tratamentul cancerului. De exemplu, sunătoarea, care este folosită pentru depresie, poate bloca anumite medicamente împotriva cancerului. Dozele mari de vitamina C, un antioxidant, pot schimba modul în care chimioterapia și radiațiile vă afectează corpul.

De asemenea, siguranța, eficacitatea și fabricarea suplimentelor alimentare nu sunt reglementate la fel de strict ca medicamentele prescrise.

Cum ar putea meditația, jurnalul, terapia muzicală și grupurile de sprijin să ajute o femeie cu cancer de sân?

Multe tratamente complementare se bazează pe ideea că ceea ce gândești, simți și crezi are un impact asupra sănătății tale. Meditația, jurnalul, muzica sau terapia prin artă, imaginile ghidate și alăturarea unui grup de sprijin pentru cancerul de sân vă ajută să vă relaxați. Ele te fac să te simți mai puțin singur și ajută la crearea unei stări mentale și fizice pozitive. Multe femei folosesc, de asemenea, rugăciuni și afirmații vindecătoare — poate cea mai populară formă de medicină minte-corp.

Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a încerca medicamente alternative sau complementare pentru cancerul de sân.

Înainte de a utiliza orice tratament complementar sau alternativ pentru cancerul de sân, trebuie să deveniți un pacient informat. Adresați-vă medicului dumneavoastră aceste întrebări de bază:

Care sunt beneficiile dovedite ale acestui tratament complementar? Care sunt "anecdotic" beneficii raportate de pacienți, dar care nu au fost studiate oficial, cum ar fi mai puțin stres sau un somn mai bun? Care sunt riscurile, dacă există? Poate această formă de tratament complementar să interfereze cu îngrijirea mea standard pentru cancerul de sân?

Majoritatea medicilor se vor bucura că vorbești deschis despre interesul tău pentru un tratament complementar, mai degrabă decât să încerci fără știrea lor. Din ce în ce mai mult, medicii occidentali devin surse bune de informații și pot oferi recomandări către practicieni locali CAM în care au încredere.

Ai aflat recent că ai cancer la sân. Este o veste uriașă și, fără îndoială, se învârtejesc multe în capul tău. E normal. Dar poți face pași pentru a merge mai departe. Te va ajuta să te simți mai în control și gata pentru ceea ce urmează.

Acceptă-ți sentimentele. Când primești diagnosticul, s-ar putea să simți un amestec de șoc și îngrijorare până la furie și tristețe. S-ar putea să te simți amorțit. Amintiți-vă că nu există o modalitate „corectă” de a simți. Emoțiile tale se pot schimba, uneori frecvent. În timp ce mulți oameni cu cancer pot avea sentimente în comun, experiența ta cu cancer va fi unică pentru tine.

Obțineți faptele. Cunoașterea este putere. Cu cât ai mai multe informații despre ce să te aștepți, cu atât vei fi mai pregătit și, sperăm, mai puțin stresat. Discutați cu echipa de îngrijire a sănătății despre tipul și stadiul cancerului de sân pe care îl aveți. Aflați despre opțiunile de tratament și ratele de succes pentru fiecare dintre ele. Întrebați despre posibilele efecte secundare. Discutați despre modul în care cancerul de sân și îngrijirea medicală v-ar putea afecta stilul de viață. Dacă căutați informații pe cont propriu, căutați surse de încredere. Panourile de mesaje și grupurile de asistență sunt pline de oameni care încearcă să fie de ajutor. Dar uneori informațiile pe care le auzi și le citești nu sunt întotdeauna corecte.

Dar atât de multe informații pot fi copleșitoare. Pentru a vă ajuta să înțelegeți totul, scrieți lucrurile. Faceți o listă de întrebări pe care să le puneți înainte de programările la medic. Notează răspunsurile și citește-ți notele înapoi medicului. Întrebați dacă au materiale tipărite pe care vi le pot oferi. Aduceți un prieten sau un membru al familiei în care aveți încredere, care poate interveni dacă văd că aveți nevoie de ajutor pentru a ajunge din urmă.

Creați un sistem de suport. S-ar putea să vă simțiți mai bine vorbind cu alte persoane care au cancer. Ei trec prin aceleași lucruri și împărtășesc aceleași sentimente. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau căutați online pentru a găsi un grup de sprijin pentru cancerul de sân. Sau poate preferați să vorbiți cu un prieten apropiat sau cu un membru al familiei, cu un consilier sau cu un membru al grupului dumneavoastră religios. Alege pe cineva despre care știi că este un bun ascultător. Vorbește când ai chef să vorbești.

A continuat

Planifica. În timpul tratamentului și în timp ce vă recuperați, este posibil să aveți nevoie de ajutor pentru sarcinile zilnice pentru un timp. Planificați ca cineva să ducă copiii la școală, să plimbe câinele sau să meargă la cumpărături. Dacă locuiți singur, poate fi necesar să vă mutați cu cineva în timp ce primiți tratament. Prietenii și membrii familiei vor adesea să ajute, dar nu știu cum. Nu vă fie teamă să le anunțați cum pot participa.

Decide ce să spui prietenilor și familiei. Dacă le spui oamenilor despre cancerul tău, le dai șansa de a ajuta și de a le împărtăși sprijinul. Doar tu știi cui te simți confortabil să spui și când este momentul potrivit. Unii oameni pot părea neliniştiţi şi nu vor şti ce să spună. Dar majoritatea oamenilor vor dori să te consoleze și să știe cum te pot ajuta.

Gândește-te ce să spui la serviciu. Din nou, cui spui despre diagnosticul tău depinde de tine. Poate doriți să vă păstrați sănătatea privată de la toți, cu excepția celor mai apropiați colegi de muncă. S-ar putea să trebuiască să vă luați timp liber sau să vă ajustați programul pentru tratamente. Apoi, desigur, va trebui să vorbești cu șeful tău sau cu departamentul de resurse umane pentru a face planuri. Vezi dacă poți lucra acasă câteva zile. Asta îți va oferi mai multă energie, mai ales dacă nu te simți bine. Planificați tratamente în weekend sau după-amiaza târziu, astfel încât să aveți timp să vă simțiți mai bine.

Luați în considerare o a doua opinie. S-ar putea să simți că trebuie să te grăbești și să faci tratament imediat. Dar este adesea o idee bună să vă asigurați că diagnosticul este corect și că planul de tratament este pe drumul cel bun. Adresați-vă medicului dumneavoastră — sau altui medic în care aveți încredere — să vă îndrume către un specialist în cancer mamar. Aduceți-vă toate fișele medicale, astfel încât aceștia să poată obține o imagine completă a stării dumneavoastră de sănătate. Sună-ți furnizorul de asigurări. Întrebați dacă vor plăti pentru a doua vizită la birou. Mulți o fac, dar vezi dacă trebuie să faci ceva special.

Un diagnostic de cancer de sân va avea un impact mare asupra vieții tale. Dar fiți proactiv acum și vă va fi mai ușor să gestionați schimbările și provocările care vi se pot arăta.

Referință medicală WebMD Evaluat de Brunilda Nazario, MD pe 08 februarie 2021

Surse

SURSE:

Societatea Americană de Cancer: "Luarea unor decizii informate de tratament," "Întrebări pe care să le pun medicului meu despre cancerul de sân," "Spune-le prietenilor și familiei tale," "Impactul emoțional al diagnosticului de cancer," "Lucrul în timpul tratamentului pentru cancer."

Breastcancer.org: "Obținerea unei a doua păreri," „Sentimentele tale despre cancerul de sân metastatic.”

Clinica Cleveland: "A doua Opinie."

Institutul National al Cancerului: "Luarea timpului: Sprijin pentru persoanele cu cancer."

WomensHealth.gov: "Cum să obțineți o a doua opinie."

Cancer Research UK: „Coping with Breast Cancer.”

Clinica Cleveland: „De ce uităm ce ne-a spus doctorul (și ce să facem în privința asta).

Dacă ați fost diagnosticată cu cancer de sân, concentrarea dvs. se va concentra pe obținerea tratamentului potrivit, dar vă veți întreba, de asemenea, despre șansele dvs. de supraviețuire. Medicul dumneavoastră poate numi acest lucru prognostic. Este o estimare a modului în care boala va merge pentru tine. Este doar asta — o estimare sau o presupunere educată.

Fiecare situație este diferită. Medicul dumneavoastră este cea mai bună persoană care să vă ajute să vă înțelegeți prognosticul. Unele dintre lucrurile la care se vor gândi includ:

Tipul de cancer de sân pe care îl aveți Stadiul cancerului, sau unde este și cât de mare este Gradul cancerului, care este cât de repede crește Alte detalii despre celulele canceroase, cum ar fi cantitatea de ADN din ele, dacă au receptori hormonali și rezultatele testelor de expresie genetică Vârsta ta și starea generală de sănătate Cum răspunde cancerul la tratament

Ce sunt statisticile de supraviețuire a cancerului?

O parte cheie a stabilirii unui prognostic este analiza ratelor de supraviețuire. Acestea sunt cifrele colectate de cercetători de-a lungul mai multor ani la persoanele cu același tip de cancer.