Силата на любовта: Как отношенията се възползват от тялото и ума

„Всичко, от което се нуждаете, е любовта“, изпя The Beatles. Когато човек разгледа широко документираните ползи за здравето от това, че е в щастлива връзка, те може да са били на нещо. В този прожектор разглеждаме здравословните причини за празнуването на битието с някого.

С наближаването на Деня на влюбените много хора имат късмета да се окажат в отношения, ще се подготвят за ден на тържество. Здравното съзнание може да разгледа кутии с шоколадови бонбони и ястия в ресторантите предпазливо, но си струва да се помни, че извън тези снизхождения са идентифицирани богатство от ползи за здравето за хората в отношенията.

Мнозина ще знаят, че сексът е форма на упражнения, увеличаване на сърдечната честота и достигане на среден пик при оргазъм, съпоставим с форми на леки упражнения, като ходене горе. Също така е добре хората със сърдечни заболявания да правят секс, стига все още да извършват еквивалентни дейности (като ходене по два стълби), без да изпитват болка в гърдите.

Извън това обаче, няколко други ползи за здравето възникват от връзката. И да бъдеш в любяща връзка не е просто легло от рози; Различните видове отношения имат свои ефекти. Ние разследваме.

Поставете малко любов в сърцето си

Сърцето е един от най -забележимите символи на любовта и може би не е изненадващо, че любовта е свързана както буквално, така и образно с един най -много най -много с един с един най -много с един най -много с един с един най -много с един с един най -много с един с един най -много с един с един най -много с един с един най -много с един с един с един най -много с един с един с един най -много с един с един с един най -много с един с един с един най -много с един с един с един най -много с един с един с един с един уточен Важни органи в човешкото тяло. Тъй като февруари е American Heart Month, изглежда разумно да се проучи първо по -малко очевидните ползи за сърцето.

Изследванията показват, че в задоволителна връзка може да доведе до подобрена степен на преживяемост след операция на коронарен байпас – агресивно лечение на сърдечни заболявания. Съобщава се, че ефектите от удовлетвореността са също толкова важни за оцеляването, колкото традиционните рискови фактори, като затлъстяване и употреба на тютюн.

Тази констатация може да се дължи на щастливи отношения, насърчаващи здравословното поведение, като например да се откаже от тютюнопушенето и поддържането на форма.

По -малко активните прояви на интимност, отколкото сексът, също могат да бъдат полезни за сърдечно -съдовото здраве. Едно проучване установи, че двойките, държащи се за 10 минути, последвани от 20-секундна прегръдка, имат по-здравословни реакции на задача за публично говорене, отколкото участниците, които просто почиваха тихо.

Двойките, които имаха кратък топъл социален и физически контакт, показват по -ниска сърдечна честота, по -ниско кръвно налягане и по -малко увеличение на сърдечната честота, като резултатите са сравними за мъжете и жените.

„Тези констатации предполагат, че привързаните отношения с подкрепящ партньор могат да допринесат за по -ниска реактивност към стресовите житейски събития“, пишат авторите. Отражението от изследването е, че привързаните отношения могат да бъдат свързани с по -добро сърдечно -съдово здраве.

Хипертонията може да бъде опасна, което води до сериозни състояния, включително сърдечна недостатъчност, инсулт и сърдечен удар. Изследванията също така установяват, че може да увеличи риска от когнитивен спад по -късно в живота. Понижаването на кръвното налягане обаче не е единственият аспект на това да бъдеш във връзка, който е от полза за когнитивното функциониране.

Винаги на вашия ум

Сексът също е открит от изследователите за подобряване на психичното здраве. Малко проучване на 46 мъже и жени предполага, че подобно на други форми на физическа активност, полът намалява нивата на стрес.

Изследователите проведоха стрес тестове, включващи действия като правене на умствена аритметика на глас, установявайки, че хората, които са се справили по -добре със стреса, отколкото участниците, които изобщо нямаха секс.

смисълът на човек на благополучието също може да бъде подобрено чрез секс. Много по-голямо проучване от 3000 души на възраст 57-85 години показа, че тези, които са правили секс, оценяват здравето си много по-благоприятно от тези, които не са.

В това проучване не само сексът доведе до подобряване на благосъстоянието, а като задоволителни отношения като цяло. Изследователите откриха, че участниците в близки отношения са по -склонни да съобщят, че са в „отлично“ или „много добро“ здраве, а не просто „добро“ или „бедно“.

Според клиниката на Майо, мисленето положително по този начин може да доведе до по -нататъшни ползи за здравето, включително намаляване на риска от следното:

  • Често срещана настинка
  • Дистрес
  • цялостна смъртност.

Д -р Лари Дж. Йънг от университета Емори в Атланта, Джорджия, заяви пред медицинските новини днес, че ползите за здравето и благополучието, което идва от това, че сте във връзка, се разбират най-добре от виждането на това, което се случва, когато една връзка се изгуби, или от смъртта, или от разделяне:

„Загуба на любим човек (например съпруг или романтичен партньор) води до увеличаване на смъртността, потискането на имунитета, сърдечно -съдовите заболявания и депресията. "

Любовта не е еднаква за всички

трябва да се отбележи, че изглежда никой не изпитва любов по същия начин като всички останали. Всички сме привлечени от различни видове хора и очакваме много различни неща от една връзка. Поради тази причина не бива да е изненадващо, че последиците за здравето от любовта също варират.

Наскоро MNT съобщи за проучване, изследващо ефектите от стила на привързаност върху облекчаването на болката. Стилът на привързаност към възрастни се отнася до модели, изложени от индивиди във взаимоотношения, свързани с това как търсят или избягват близостта.

Обикновено присъствието на партньор в болезнена ситуация би се считало за успокояващо и облекчение, но това не беше така за всеки участник в изследването.

В малко проучване на 39 жени, „умерено болезнени“ лазерни импулси бяха администрирани на пръстите на участниците, докато техният романтичен партньор присъстваше и след това отсъства. Авторите установяват, че колкото повече жени са избягвали близостта в отношенията си, толкова повече болка изпитват, когато присъства партньорът им.

Авторите стигат до заключението, че „присъствието на партньора може да няма благоприятно въздействие върху опита на болката, когато индивидът в болката се характеризира с по -високо избягване на привързаност.“ Наличието на други може да наруши предпочитания метод за справяне с „стойността на заплахата от болка“ за такива хора.

За жените, които съобщават за висока близост с партньора си, това може да бъде окситоцин – хормон, понякога посочен Като „любовният хормон“ – това може да е отговорно за тяхното преживяване на намалени нива на болка.

Водещият автор д -р Шарлот Крахе каза на MNT, че вярват, че окситоцинът може да е част от невробиологичен механизъм, участващ във формирането на ефектите от взаимодействието с близки други върху преживяването на болката.

окситоцинът е свързан от изследователи с части от мозъка, които участват в емоционално, когнитивно и социално поведение. Актове на интимност, като сексуален контакт, държане на ръце и поглед в очите на друг човек, стимулират освобождаването на окситоцин при мъже и жени. Хормонът се произвежда в по -големи количества при майките, когато раждат или се кърмят.

В статия, публикувана в Nature, д-р Йънг предполага, че дългосрочната връзка между приятели може да бъде регулирана от същите механизми като тези, участващи в свързването на майката.

Окситоцин „взаимодейства със системата за възнаграждение и усилване, водена от невротрансмитера допамин – същата схема, която лекарства като никотин, кокаин и хероин действат при хората, за да произвеждат еуфория и пристрастяване“, пише той.

„Мисля, че това е единствената причина да се прегръщаме и докосваме взаимно през цялото време. Мисля, че това е механизмът, който поддържа нивата на окситоцин с високи отношения “, казва д -р Рене Хърлеман, професор по психиатрия в университета в Бон в Германия.

Пристрастен към любовта и след това оттегляне

„Имаме доказателства, че оттеглянето от окситоцин след социална загуба води до депресивните странични ефекти, поне въз основа на нашите проучвания в Моногамни прерийни волес “, каза д -р Йънг пред MNT.

В документ, публикуван в Психофармакологията през 2012 г., д -р Йънг и Джеймс П. Бъркет прегледаха изследванията на наркоманията заедно с изследванията на социалните привързаности. „Психологията на човешката любов и наркомания споделя мощни припокривания на почти всяко ниво на пристрастяващия процес, от първоначални срещи до оттегляне“, заключават авторите. Установено е, че

окситоцинът играе модулираща роля в много аспекти на наркоманиите, заедно с допълнителни роли в обработката на спомени и информация, участващи в социалната привързаност.

Асоциацията между окситоцин и пристрастяване беше проучена по -нататък миналата година в изследвания, проведени от Университета в Аделаида в Австралия. Проучването предполага, че лошото развитие на окситоцин по време на ранна детска възраст може да обясни защо някои хора се поддават на пристрастяващо поведение.

Д -р Йънг и Бъркет заявяват, че припокриванията в психологията на човешката любов и наркомания предполагат, че формите на лечение на един домейн могат да бъдат ефективни в друг. „[За] случай, лечението, използвано за намаляване на желанието за наркотици, може да бъде ефективно за лечение на мъка от загубата на любим човек или лошо разпадане“, пишат те.

Тези открития предполагат, че по -нататъшните изследвания на невробиологичните механизми на любовта могат да разкрият начини, по които неговите положителни здравословни ефекти могат да бъдат доведени на хора, които се оказват без него.

Не всички обреченици и мрак за самотни хора

самотните хора могат да се почувстват доста понижени около деня на Свети Валентин, като са заобиколени от хора, които изпитват радост, която в този момент от времето ги избягва. Четенето на тези примери за ползи за здравето за щастливи и привързани двойки може да допринесе за това.

обаче не всичко е обреченост и мрак за самотни хора. Изследванията установяват, че наличието на добра мрежа от приятели може да има много от същите положителни ефекти, както да бъде в отношенията.

Едно проучване на 1500 души на възраст над 70 години установи, че участниците, които съобщават, че имат силни групи за приятелство, са склонни да живеят по -дълго от хората с по -малко приятели. Авторите предположиха, че тази констатация може да се дължи на приятелите, които имат положително влияние върху избора на начин на живот.

Въпреки всички ползи за здравето, които сексът предоставя, изследванията също показаха, че животът на безбрачие може да бъде и този, който е дълъг и здрав. Надлъжно проучване от 678 монахини на възраст 75-107 г. установи, че много участници поддържат активен начин на живот и демонстрират силна когнитивна функция добре в старост.

Така че, докато има какво да се празнува за това да бъдеш във връзка около деня на Свети Валентин , това в никакъв случай не е всички, особено когато се търси от здравна гледна точка. Доброто здраве и дълъг живот могат да се ползват от всеки, без значение какъв е състоянието на връзката им.

Contents