Причините и лечението на болката в различни части на стъпалото

Местоположението на болката в стъпалото понякога може да показва основната причина. Причината ще определи дали е необходимо медицинско лечение.

Болката на краката е често срещана, тъй като има широк спектър от допринасящи фактори, включително неудобни обувки, твърде много време за изправяне, атлетически наранявания и хронични състояния, като артрит.

Някои проучвания предполагат, че близо 1 на 4 души имат честа болка в средния живот.

Специфичното местоположение на болката понякога може да бъде полезно при определяне на причината.

Въпреки това, не винаги е възможно да се диагностицира причината за болката в краката въз основа на местоположението. Много състояния, като артрит, могат да засегнат няколко различни части на стъпалото. Нараняванията, като счупена кост, навяхване или щам, също могат да причинят обща болка или болка, която мигрира.

Тази статия изследва вероятните причини за болка в краката въз основа на местоположението му в стъпалото. Той също така обяснява кога да се консултирате с лекар.

Обобщената болка в пръстите на краката

генерализирана болка в един пръст може да се дължи на чук.

Hammer Toe е деформация, която засяга втория, третия или четвъртия пръст.

Засегнатият пръст се огъва надолу и изглежда грешен. Пръчката може да изглежда подут или обезцветена и човек може да не е в състояние да го изправи. Понякога чукът засяга множество пръсти. ;

Упражнения за укрепване на мускулите и преминаването към по-удобни обувки могат да помогнат.

Въпреки това, ако пръстът на чука не се разрешава сам, човек може да се нуждае от операция.

Болки в ставите

Болка в ставите – като например на кокалчетата на пръстите на краката, в глезена или в точката, където пръстите на краката се свързват с стъпалото – могат да предупредят за артрит.

Артритът се отнася до група заболявания, които засягат ставите. Най -често срещаният тип е остеоартрит, който се случва, когато хрущялът, който възглажда от ставите, се влоши.

Въпреки че няма лечение за артрит, различни лечения могат да помогнат.

възможностите за лечение включват лекарства за болка, физикална терапия, упражнения, лекарства за артрит, инжекции с кортикостероиди и понякога операция за замяна на увредените стави.

Остеоартрит в стъпалото най -често засяга големия пръст.

Болки в големите пръсти

Много от същите състояния, които засягат пръстите на краката като цяло, като счупени кости, щамове, навяхвания и артрит, могат да причинят болки в големите пръсти.

Въпреки това, ако болката е само в големия пръст, а горната част на пръста на пръста боли най -много, проблемът може да е враснала нота на нокътя. ; Това може да бъде болезнено и може да причини инфекция или подуване. В някои случаи може да навреди да ходите на засегнатия крак. ;

Важно е да не се копаете в ноктите с ножици, за да изрежете враснала нокти. Вместо това човек трябва да посети лекар, който може да премахне враснала част от нокътя или да предложи антибиотици за лечение на инфекция.

Хората могат да предотвратят бъдещи враснали нокти, като избягват рязането на ноктите на ноктите много къси или под ъгъл.

Болки в топката на краката

Болки в топката на стъпалото или в предната част на стъпалото близо до пръстите на краката има много потенциални причини.

Мускулните щамове и навяхвания, леки наранявания на прекомерна употреба и напрегнатите мускули могат да причинят болка върху топката на стъпалото. Тази болка обикновено се разрешава в рамките на няколко седмици и може да се подобри с масажа.

Няколко хронични състояния също могат да причинят болка в предната част на стъпалото.

Болестта на Фрайберг

Рядко състояние, наречено болест на Фрайберг, което обикновено се появява в тийнейджърските години, включва намалено кръвоснабдяване на стъпалото около втората или третата метатарзална кости близо до пръстите на краката. Симптомите включват подуване, болка и скованост в предната част на пръстите на краката. Обикновено засяга само един крак.

Лекарствата и физическата терапия могат да намалят болката и да подобрят подвижността. Ако те са неефективни, лекар може да препоръча операция.

Неврома на Мортън

Неврома на Мортън е нервна болка от доброкачествен тумор. Човек може да почувства пареща болка в топката на стъпалото или в пръстите на краката.

Понякога има изтръпване или изтръпване в пръстите на краката. Неврома на Мортън не е рак и човек няма да почувства удар или други признаци на тумор.

Промените в обувките, инжекциите на кортизона, физическата терапия и лекарствата за болка предлагат облекчение на повечето хора. Ако те не работят, лекар може да препоръча операция за поправяне на нерва.

Болки в арката на краката

Наранявания на мускулите и сухожилията на стъпалото, неподдържащите обувки и прекомерната употреба могат да причинят болка в арката на стъпалото.

Условия, които засягат петата, като плантарен фасциит и тендинит, също могат да причинят болка в арката на краката.

За някои хора падналите арки причиняват болка в арката на краката. Хората обикновено имат паднали арки или плоски крака, когато сухожилията, които поддържат арката на стъпалото, отслабват.

Лекарите наричат ​​тази задна тибиална сухожилна дисфункция. Физикална терапия, лекарства, инжекции и в някои случаи вложките на обувки могат да помогнат.

Болки в петата

Много състояния, включително наранявания на глезена или околните стави, могат да причинят болка, която се излъчва към петата. Плантарен фасциит и ахилесов тендинит са сред най -често срещаните от тези състояния.

Ахилесовият тендинит се случва, когато сухожилието, което се простира надолу по гърба на крака, развие възпаление. Това възпаление може да се дължи на тесни мускули на прасеца, нараняване на прасеца, увеличаване на активността или костите на костите.

Повечето хора забелязват болка, която е по -силна сутрин и подуване, което се влошава с активността.

Различните лечения могат да помогнат за болката, включително физикална терапия, инжекции на кортизон, почивка и лед, упражнения и лекарства за болка.

Рядко човек може да се нуждае от операция. В повечето случаи симптомите се подобряват в рамките на 3 до 6 месеца от началото на лечението.

Плантарен фасциит е възпаление на плантарната фасция, която е дебела лента от тъкан потенциалекс състав, която се простира от петата до пръстите на краката. Болката е остра и намушкваща, често се чувства по -зле сутрин или при започване на упражнения.

Плантарният фасциит е по -често срещан при бегачи, хора, които не носят поддържащи обувки и тези с наднормено тегло.

Прекарването на дълги периоди на краката също може да увеличи риска от развитие на плантарен фасциит.

Повечето хора се възстановяват в рамките на няколко месеца чрез почивка, облекло и разтягане на засегнатия крак.

лекар може също да препоръча физическа терапия или инжекции на кортизона. Рядко човек може да се нуждае от операция, за да поправи плантарната фасция.

Генерализирана болка в краката или подуване

Обобщена болка в краката или подуване може да показва проблем с кръвния поток.

увреждане на нервите или кръвоносните съдове от състояния като диабет може да причини подуване.

Понякога краката на хората временно набъбват в жегата. Хората също могат да забележат подуване по време на бременност.

Кога да говорите с лекар

Освен ако болката е интензивна или човек има висок риск от състояния като сърдечна недостатъчност, подуването в краката обикновено не е спешна ситуация.

Въпреки това, човек трябва да се свърже веднага с лекар, ако:

  • Един крак набъбва, а има болка в прасеца
  • Краката набъбват внезапно и Драматично
  • Човек се чувства без дъх и има подуване или болка

Най -добре е да говорите с лекар за болка в краката, ако:

  • Не се подобрява с домашното лечение
  • Влошава се след операция
  • Има фамилна анамнеза за артрит

Резюме

Болката на краката може да направи ходенето, съня и ежедневните задачи много болезнени. В тежки случаи тези дейности могат дори да са невъзможни.

Налични са различни възможности за лечение и управление, дори за сериозни и хронични случаи.

Човек с постоянна болка в краката не трябва да се опитва да се опитва. Вместо това те трябва да видят лекар за правилна диагноза и, ако е необходимо, план за лечение.

  • Спортна медицина/фитнес
  • Болка/анестетика

Медицински новини днес има строги насоки за снабдяване и черпи само от рецензирани изследвания, академични изследвания институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Contents